Цели на предписването на антибиотици при възпаление на простатата при мъжете

Простатитът е доста често срещано заболяване на простатната жлеза, което засяга значителна част от мъжете по света. Възпалението на органа се дължи на редица причини, които се вземат предвид от уролога при избора на тактика на лечение. Планът се изготвя за всеки пациент поотделно, но в повечето ситуации е невъзможно да се постигне положителен резултат без използването на антибактериални средства.

Антибиотици: характеристики на фармакологичната група

антибиотици за простатит

Терминът със същото име се появява за първи път през 1942 г. , когато от микроорганизми са получени специални химикали, които могат да инхибират жизнената активност на определени бактерии и да причинят тяхната смърт. Днес това е широка категория лекарства, които се използват при лечението на инфекциозни заболявания, причинени от различни патогени. Те се делят на две големи групи. Първият включва агенти, които причиняват смъртта на микробите. Втората включва лекарства, които само предотвратяват размножаването им, но не ги убиват. Тъй като не могат да се възпроизвеждат, те се унищожават от имунните клетки на тялото.

Антибактериалните лекарства се класифицират според техния произход, химичен състав, механизъм на действие и честотата на поява на резистентни форми. Въпреки различията си, всички те имат много общи неща. Това:

 • висока ефективност;
 • лекота на използване;
 • локално въздействие;
 • ефективност;
 • лекота на приемане;
 • малък списък от странични ефекти.

Лекарствата са предназначени да премахнат възпалителния процес и да намалят симптомите. В момента производителите в нашата страна предлагат широка гама от лекарства, които се използват в местната медицина и се изпращат в чужбина.

Лечение на простатит с антибактериални лекарства

Преди провеждане на терапия е необходимо да се идентифицира вида на патогена и да се определи естеството на заболяването. Кога антибиотиците са жизненоважни за лечението на простатит при мъжете и в какви ситуации можете да правите без тях?

какъв вирус причинява простатит

Значение при възпаление на простатата

Възпалението на простатната жлеза може да бъде инфекциозно и коренно различно по природа. В първия случай бактериалният вид се изолира отделно. В последния случай антимикробните лекарства са безполезни. Използването им е възможно само ако заболяването е причинено от представител на биоценозата и степента на тежест вече няма значение.

Антибиотици за остър и хроничен простатит се предписват, ако се потвърди инфекциозната форма на заболяването.

Изборът на средства се извършва от специалист, като се вземат предвид следните фактори:

 • причини за възпалителния процес;
 • продължителност на потока;
 • степента на активност на лекарството срещу патогена;
 • индивидуална чувствителност на пациента към отделните компоненти.

Ефектът на лекарствата върху жлезата

Използването на антибиотици се предписва от лекар за елиминиране на патогенни микроби. Тази опция за лечение ви позволява да постигнете следните резултати:

 • облекчават болката;
 • нормализиране на телесната температура;
 • повишаване на уродинамиката;
 • възстановяване на функцията на простатата.

При простатит възпаленият орган винаги се увеличава по размер, оказвайки натиск върху околните тъкани, което причинява болка. Антибактериалните средства помагат за облекчаване на подуването, възстановяване на нормалния обем на жлезата и нейната функционалност.

Предимства и недостатъци

Възпалението и ДПХ обикновено се лекуват с антибактериални лекарства от различни групи. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. За да се определи изборът на оптималното лекарство, е необходимо да ги разгледаме по-подробно.

Име на групата Предимства недостатъци
Флуорохинолони Биологична и клинична ефективност;
лесна поносимост;
дълъг полуживот;
минимални странични ефекти;
висока бионаличност.
Забранено по време на бременност и кърмене;
токсични ефекти върху черния дроб и бъбреците;
развитие на симптоматични признаци: гадене, повръщане, замаяност и болка.
Цефалоспорини Висока активност;
добра поносимост;
синергия с продуктите от предходната група;
минимум странични ефекти.
Сравнително слаб ефект срещу пневмококи;
стомашно-чревна дисфункция;
фоточувствителност (рядко).
Макролиди Ниска токсичност;
висока концентрация;
бактериостатичен ефект;
няма кръстосана алергия.
Причиняват симптоматични прояви;
нарушение на храносмилателната система.
Пеницилини Висока скорост на действие;
минимум нежелани реакции;
относителна безопасност;
предвидими последствия; кратък период на елиминиране.
Разцепване в стомашно-чревния тракт, поради което се прилага чрез инжектиране;
Да не се използва при възпаление на простатата.
Тетрациклини Бактериостатичен ефект;
широка гама от приложения.
Резистентност на микробите към лекарства от тази група

Видове лекарствени форми

Комплексната терапия включва използването на различни методи, един от които е приемането на лекарства. Фармацевтичната индустрия произвежда няколко дозирани форми на антибиотици. При лечението на простатит таблетките, капсулите, инжекционните разтвори, мехлемите и ректалните супозитории се считат за най-удобни.

Видове антибиотици за простатит

Местни средства за защита

Лекарствата за локално приложение се считат за „спешна" помощ за елиминиране на заболяването. Те са предназначени да доставят лекарството до мястото на лезията и да имат пряк ефект върху възпалението и инфекцията. При различни форми на заболяването се препоръчва да се използват лекарства, които имат напълно различни лечебни ефекти. Днес има огромен избор от актуални продукти.

Това са кремове, пасти, гелове, емулсии. Счита се за препоръчително да се използват както външно по време на масаж, така и ректално под формата на супозитории и тампони. Супозиториите имат не по-малко ефективен ефект.

Прониквайки в лезията, те дават следния резултат:

 • облекчават болката;
 • възстановяване на притока на кръв в областта на таза;
 • подобряване на метаболитните процеси;
 • инхибират възпалителните процеси в увредения орган.

Самостоятелният избор на всяко лекарство може да влоши ситуацията и да доведе до сериозни последствия. Мехлемите се предписват само за хроничен, бавен процес, а в остра форма те са строго забранени, тъй като могат да провокират разпространението на инфекциозния агент през кръвния поток.

Супозиториите имат подобен терапевтичен ефект и се считат за абсолютно безопасна форма на лекарство. Най-популярни са супозитории с левомицетин и други лекарствени компоненти. Всички те достигат до мястото на инфекцията, заобикаляйки чревния тракт, така че запазват първоначалната си концентрация и нямат отрицателен ефект върху храносмилателните органи.

Лекарства за вътрешна употреба

Остър или хроничен простатит почти винаги се лекува с антибиотици. Повечето от тях се предлагат в следните форми: капсули, таблетки, разтвори за интрамускулни инжекции, които се предписват от уролог за лечение на възпаление на простатата. Таблетната форма е най-предпочитана за приложение, тъй като самостоятелното инжектиране на антибиотици е невъзможно и опасно.

Билкови лекарства

Както е известно, в урологичната практика има две основни направления за лечение на възпаление и аденом на простатата: медикаментозно и хирургично. Много експерти обаче предлагат да се опитате да се отървете от неприятните симптоми с помощта на природни средства. Фармацевтичната индустрия произвежда редица продукти, които са популярни. Някои са ефективни при системна терапия, докато други се използват при симптоматично лечение.

Избор на правилното лекарство

Сред разнообразието от лекарства за обикновения човек е трудно да се спре на някое конкретно лекарство. Как да изберем най-подходящия?

инжекции в уретрата за простатит

Изборът на лекарства трябва да се извършва от лекар, като предварително е предписал набор от процедури за изследване. Една от най-важните диагностични процедури е цитонамазка от уретрата. Остъргването от лигавицата се изпраща в лабораторията, където се изследва внимателно, за да се идентифицира вида на патогена. Тук се извършва бактериологично засяване на флората, чийто растеж се наблюдава от специалист. Това определя не само вида на микроба, но и степента на неговата активност и агресивност. И въз основа на получените резултати урологът взема решение за предписване на лекарства.

Групи антибиотици, използвани при простатит

При лечението на простатит се предпочитат широкоспектърни лекарства, които са активни срещу голям брой микроби. Този подход се дължи на факта, че в някои случаи развитието на възпалителния процес се дължи на влиянието на няколко вида патогени. Въз основа на това на пациента могат да бъдат предписани лекарства от следните групи:

 • цефалоспорини;
 • флуорохинолони;
 • макролиди;
 • пеницилини;
 • тетрациклини.

Всеки от горните се счита за ефективен само срещу определен набор от патогени, но има и взаимозаменяеми лекарства; само лекар може да прецени целесъобразността на предписанието.

Описание на представителите

Ако започнете да изброявате всички антибиотици, използвани за простатит, списъкът ще бъде обширен. И все пак някои от тях са заслужено популярни поради добрата си поносимост. Флуорохинолоните се считат за „златен стандарт" при лечението на възпаление.

Лекарства, които допълват антибиотичната терапия

Лечението на простатит у дома само с антибиотици няма да бъде ефективно, тъй като комбинираната лекарствена терапия се използва на практика, за да се отървете бързо от възпалението в острия му ход, както и от хроничната форма на заболяването. Това означава, че в допълнение към антибиотиците, на пациента се предписват лекарства от други групи. Традиционно това са следните средства:

 • нестероидни противовъзпалителни средства - намаляват болката, облекчават възпалението;
 • аналгетици (болкоуспокояващи) - спират острите пристъпи;
 • алфа-блокери - отпускат мускулите на простатата и пикочния мехур;
 • имуномодулатори - повишават устойчивостта на организма към инфекции;
 • венотоници и ангиопротектори - укрепват стените на кръвоносните съдове, подобряват микроциркулацията на кръвта.

Най-добрите антибактериални лекарства, според прегледите на пациенти и лекари

Трудно е да се изброят всички антибиотици, използвани при лечението на простатит. Проучвайки прегледа на всеки пациент и препоръките на лекаря, можем да заключим, че във всеки конкретен случай се изготвя индивидуална схема и се избира конкретно лекарство. Това може да бъде таблетка, супозитория или инжекция.

Фармакологична група Показания за употреба
Пеницилини Неефективен срещу възпаление на простатата
Тетрациклини Хламидия, трихомонада, уреаплазма, гонорейен простатит
Макролиди Инфекциозни лезии
Цефалоспорини Обостряне на бактериален простатит, цистит, уреаплазмоза
Флуорохинолони Заболяване с бактериална природа и в двете форми, фарингит, заболявания на пикочно-половата система

Лечение на простатит без антибиотици: възможно ли е?

Лечението на заболяването без употребата на антибактериални лекарства е възможно, ако е причинено от задръствания. Между другото, неинфекциозният простатит се счита за най-честата форма на патология. По правило пациентите се обръщат към уролог, когато процесът е станал хроничен, тъй като в ранните етапи е асимптоматичен.

Терапевтичните мерки са насочени предимно към елиминиране на причината, която е провокирала заболяването (възстановяване на хормоналните нива, редовен секс, пълен полов акт). След това лекарят прилага комплексно лечение, което включва:

 • противовъзпалителни средства;
 • физиотерапевтични процедури;
 • масотерапия;
 • редовна физическа активност;
 • народни средства.

Използването на антибиотици се счита за неподходящо, ако заболяването се открие в ранните етапи. В противен случай, за да се елиминира рискът от разпространение на микроорганизми, който неизбежно възниква по време на стагнация, се предписват широкоспектърни лекарства.

Антибиотиците помагат при лечението на простатит, ако възпалителният процес е причинен от патогенни бактерии. Но въпреки относителната безопасност на лекарствата, те трябва да се предписват само от специалист, който може бързо да излекува заболяването на пациента. Ето защо при първите неприятни симптоми трябва да посетите медицинско заведение.