Симптоми и лечение на простатит

Простатитът е неприятно урологично заболяване, вероятността от което при мъжете нараства пропорционално на възрастта им.

Нормална и възпалена простата (простатит)

Според медицинската статистика почти половината мъжко население след 50 години страда от някаква форма на простатит.

Колкото по-рано се диагностицира и предпише правилното лечение на простатит, толкова по-пълно и по-бързо ще бъде възстановяването.

Определение и причини за простатит

Простатитът е възпалително заболяване на мъжката простата, която е малък, много специфичен жлезист орган, разположен до уретрата и пикочния мехур.Основните функции на простатата са да контролира уринирането на мъжа и да произвежда секрет, който е част от спермата. Проблемите с простатита и лечението са били разглеждани през миналите векове.

В зависимост от причините за заболяването се разграничават остър простатит, хроничен небактериален простатит и хроничен инфекциозен простатит. В зависимост от различните форми на заболяването се предписват различни методи за лечение на различни видове простатит.

Острият простатит обикновено се среща при млади мъже и най-често е инфекциозен. От уретрата инфекцията навлиза в простатната жлеза на мъжа през кръвоносните съдове или през лимфната система, където се развива остър възпалителен процес. Ако по това време не се консултирате с лекар и не лекувате заболяването, то след кратък период от време то вече ще бъде хронично, при което има нарушение на структурата, функциите на тъканите и клетките на простатата, което може да доведе до необратими последици.

Възпалителните процеси на простатата могат да причинят и поддържат дълго време и неинфекциозни фактори. Водещо място сред тях заема хроничният спазъм на уретрата, водещ до неволно връщане на урина в простатата, причинявайки възпаление на последната.

Има много причини за това заболяване, някои от тях трябва да бъдат споменати:

Стресът и претоварването в живота на мъжа провокират развитието на простатит
 • всички видове инфекции, предавани по полов път: уреаплазма, херпес, Е. coli, хламидия, цитомегаловирус, трихомонада и др. ;
 • некачествен сексуален живот: недостатъчно, изкуствено удължаване на половия акт и др. ;
 • конгестия в тазовите органи и в простатата на мъжа;
 • наднормено тегло, неактивен начин на живот;
 • стресови ситуации, различни претоварвания;
 • недостатъчност на имунната система;
 • обща хипотермия на тялото;
 • хормонален дисбаланс;
 • липса на основни микроелементи и витамини в тялото на мъжа;
 • пиене и пушене и др.

Бързо и ефективно лечение на простатит може да осигури само опитен уролог. Строго погледнато, хроничният и остър простатит могат да се проявят във всяка възраст. При възрастните мъже най-често се среща възпаление на простатната жлеза в хронична форма.

Симптоми при лечение на простатит при мъже, диагностични методи

Симптомите на остро и хронично възпаление на простатната жлеза при мъжете се проявяват малко по-различно. Острият стадий на заболяването се характеризира с локални и общи симптоми:

Острият стадий на простатит се проявява като висока телесна температура
 1. Общо неразположение.
 2. умора.
 3. Висока телесна температура - до 40 градуса.
 4. Втрисане, треска.
 5. Слабост.
 6. Главоболие.
 7. Често желание за уриниране, болка по време на самия процес.
 8. Слаба струя урина или пълното й отсъствие, т. к. простатата може да притисне уретрата.
 9. Остра болка в перинеума с различна интензивност, в ингвиналните области, в долната част на корема - в зависимост от местоположението на фокуса на възпалението в простатата по отношение на ректума, шийката на пикочния мехур, уретрата.
 10. Механизмът на ерекция е временно нарушен, общото намаляване на потентността.
 11. Има сложно психическо състояние на човека.

Едва след като симптомите на остър простатит бъдат точно установени, урологът ще може да предпише правилния курс на лечение на простатит.

Хроничният простатит не е толкова тежък, колкото острата му форма. Най-често се характеризира с липса на очевидни симптоми или има лек курс, предимно от локален характер. Това може да включва:

 1. Рисуване, лека болка в перинеума и съседните области.
 2. Болката може да се влоши при полов акт, уриниране и дефекация.
 3. Често желание за ходене до тоалетната, постоянно усещане за непълно изпразване на пикочния мехур.
 4. Определен дискомфорт по време на полов акт.
 5. Намалена сексуална функция и в резултат на това импотентност.
Хроничният простатит е придружен от дърпащи болки в перинеума

При неблагоприятни фактори може да настъпи обостряне на заболяването с всички произтичащи от това последствия. С разпространението на възпалителния процес в ширина, в него се включват и други органи, съседни на простатата: епидидимис, семенни мехурчета, уретра и др. , Клиничната картина на заболяването става разнообразна.

За да изберете правилния курс и метод на лечение на простатит с различна етиология, е необходимо да се извърши подробна диагностика на заболяването и да се постави правилна диагноза. В момента в арсенала на лекарите има различни методи за откриване на това заболяване. Те включват предимно:

 • дигитален преглед на простатата;
 • анализ на простатния секрет;
 • бактериологичен анализ на урината;
 • общ кръвен анализ;
 • Ултразвук на тазови органи и простата;
 • магнитна ядрена томография;
 • урография;
 • компютърна томография и др.

Съвременната диагностика позволява не само да се определи наличието на заболяване в мъжкото тяло, но и да се установи причината за появата и нейната форма.

Общи принципи за лечение на простатит

Масажът на простатата е включен в комплекса от методи за лечение на простатит

След установяване на точна диагноза, урологът съставя индивидуална комплексна програма за лечение на заболяването за всеки пациент, като използва съвременни методи за лечение на простатит. Трябва да се отбележи, че хроничният хроничен простатит не може да бъде напълно излекуван, но могат да се положат всички усилия за удължаване на състоянието на ремисия на заболяването в продължение на много години. Лечението на простатит в остра форма, ако се спазват всички препоръки на лекаря, води до пълно възстановяване на пациента.

Цялостното лечение на различни видове простатит може да включва различни комбинации от следните методи:

 • имунокорективна терапия;
 • антибиотична терапия;
 • хормонална терапия;
 • различни физиотерапевтични процедури;
 • масаж на простатата;
 • промени в начина на живот;
 • хирургия и др.

Лечението на бактериален простатит ще се различава от небактериалния простатит. В първия случай е необходимо да се премине курс за употреба на антибиотици от групата на флуорохинолоните, а във втория - курс на противовъзпалителни лекарства. Лечението на хроничен простатит от бактериална природа ще се състои в използването на антибиотична терапия заедно с бета-блокери. Заедно с лечението на основното заболяване често се изисква употребата на симптоматични лекарства, например антипиретици и болкоуспокояващи. Тежките форми на простатит се лекуват с помощта на хормонална терапия, но под постоянното наблюдение на лекар, като са стационарни.

Само интегрираният подход към лечението може да доведе до постоянен добър резултат. Сега всяка от тези области на лечение на простатит трябва да бъде обсъдена по-подробно и конкретно.

Антибактериална и хормонална терапия за простатит

Лечението на простатит не е пълно без прием на антибиотици и други лекарства.

Както бе споменато по-горе, най-често простатитът има инфекциозен характер. В тази връзка преминаването на курс на антибиотична терапия при лечение на простатит е показано за всеки пациент, с протичане както на остър, така и на хроничен характер на заболяването. Приемането на антибиотици може да премахне основната причина за възпалението. Следните групи лекарства се оказаха ефективни при лечението:

 • тетрациклини;
 • макролиди;
 • флуорохинолони.

Алфа-блокерите се използват активно при лечението на простатит, насочени към облекчаване на спазмите на тазовите органи, поради което се отстранява подуването на простатата и спира обратния поток на секреция в този орган. В резултат на това се наблюдава намаляване на възпалението в самия орган. Важно е лекарствата да се приемат дълго време - до 8 месеца.

В същото време, за да се подобри благосъстоянието на пациента, е необходимо да се вземат антиспазматични и болкоуспокояващи. Показано е като помощно средство за лечение на простатит с народни средства: различни успокояващи билкови препарати, семена от копър, маточина, валериана и др. За тези цели са подходящи микроклистери от отвара от маточина или лайка.

Важно е да се подложите на антибиотична терапия под ръководството на специалист, самолечението в този случай е неприемливо. Може да влоши ситуацията. Лечението на простатит с антибиотици изисква пълно изключване на алкохола.

Известно е, че развитието и функционирането на простатата зависи пряко от хормоните: естрогени и андрогени. Следователно, лечението на простатит може да включва използването на хормонални лекарства, които ще намалят обема на простатната жлеза и ще намалят възпалителния процес в нея.

Фитотерапия и масаж на простатата

Важна и неразделна част от лечението на простатит е използването на директен масаж на простатата. Терапевтичният ефект от този масаж е както следва:

 • нормализира мускулния тонус на простатата;
 • подобрява кръвоснабдяването на простатната жлеза;
 • засилва действието на антибиотиците;
 • възстановява функцията на каналите и др.
Жълт кантарион - лечебно растение, което помага да се справите с простатит

Тази процедура трябва да се доверява само на професионален лекар в специализирана клиника.

Същността на процедурата при лечението на простатит е следната: пациентът, раздалечени крака на ширината на раменете, се навежда напред и се опитва да се отпусне. Специалистът, разтваряйки задните части на пациента с една ръка, внимателно вкарва показалеца на другата ръка в ректума и масажира простатната жлеза за минута, като извършва натиск и поглаждане. Ефективният масаж трябва да се състои в изхвърлянето на няколко капки секрет в каналите. Процедурата за масаж на простатата е болезнена, но за лечение на простатит е просто незаменима. Масажът на простатата обаче има някои противопоказания:

 • рак на простатата;
 • кисти;
 • камъни в простатата и някои други.

Фитотерапията при лечението на простатит при мъжете е спомагателен метод, който има благоприятен ефект върху крайния резултат. Същността на фитотерапията при лечението на простатит е външната и вътрешната употреба на инфузии, сокове, отвари от лечебни растения, например: аир, жълт кантарион, репей и др. Този метод няма отрицателни странични ефекти и отрицателни ефекти върху други органи.

Имунокорекция, физиотерапия и други методи за лечение на простатит

Възстановителната терапия и имунокорекцията имат за цел да възстановят тялото като цяло, да укрепят имунната система и да предотвратят проявата на простатит в бъдеще. Лекарят предписва прием на необходимите мултивитамини, минерали и други вещества, които повишават имунитета, особено при хронични заболявания.

Физиотерапевтичните методи за лечение на простатит трябва да включват действия, насочени към активиране на кръвообращението в тазовите органи, за да се подобри ефектът от антибиотичната терапия. Те включват:

 • магнитофореза;
 • електрофореза;
 • лазерна терапия;
 • импулсни токове и др.

У дома можете да замените физиотерапията с топли микроклизми от отвари от лечебни билки.

При простатит при мъжете хирудотерапията се е доказала добре

В момента се използват много алтернативни методи за лечение и лечение на простатит, които значително разширяват възможностите на съвременната медицина и намаляват времето за възстановяване. Например, хирудотерапията премахва застоя на кръвта в тазовите органи, подобрява кръвообращението и храненето на тъканите. Курсът на невромодулираща терапия ефективно ще спре синдрома на болката на пациента.

При лечението на простатит задължително трябва да се вземе курс на здравословен начин на живот. За да не се върне болестта след лечението на острата форма на простатит или етапът на ремисия да не завърши с хроничен простатит, е необходимо да направите значителни корекции в живота си, да премахнете всички фактори, които провокират това неприятно заболяване. Трябва да се обърне необходимото внимание на редовните разходки, добрия сън, липсата на стресови ситуации, правилното хранене, изключването на тютюнопушенето и алкохола и др.

Един от методите на лечение е операцията, която включва:

 • радикална простатектомия;
 • върху семенните мехурчета;
 • обрязване;
 • стриктура на уретрата;
 • на шийката на пикочния мехур и др.

Веднага трябва да се отбележи, че този радикален метод се използва изключително рядко и не е ефективен. Хирургията се предписва, когато простатитът се лекува в стара форма, с развити усложнения. Такова лечение на простатит се използва в случаите, когато консервативната терапия не доведе до значителен резултат.

След лечението на простатит лекарят трябва да предпише контролни изследвания, въз основа на които могат да се направят подходящи заключения.

Лечение с народни методи и профилактика на простатит

Ако се появят симптоми на това заболяване, трябва да се консултирате с лекар и да следвате всичките му препоръки. Лечението на различни видове простатит с народни методи може да служи само като отлично допълнение към основните медицински мерки. В продължение на много години е натрупан достатъчен опит да се отървете от това заболяване, всеки винаги може да избере приемлив вариант за себе си. Основните условия за ефективно лечение на заболяването, особено неговата хронична форма, е редовната употреба на висококачествени съставки според определената рецепта.

Можете да разгледате няколко ефективни рецепти, предназначени за борба с простатита:

 1. Прополис (200 g всяко слънчогледово масло и 30 g прополис се загряват на водна баня, след което перинеума се смазва с него в продължение на 2 седмици).
 2. Мед (като част от сок от различни лечебни растения, той се приема през устата 2 пъти на ден, 2 супени лъжици).
 3. Тиквени семки (тиквените семки на прах се приемат по 2 супени лъжици преди хранене 2 пъти на ден).

Превенцията след комплексно лечение на простатит може да се счита не само за правилното хранене, активен начин на живот, но и за редовен защитен секс.

По този начин лечението на простатит от различни форми винаги е цял комплекс от последователни мерки. Само при ясно изпълнение на всички инструкции на специалист можете да получите желания резултат и да се отървете от това неприятно заболяване.